K.NEVEĎALOVÁ: Učitelia nie sú docenení po finančnej ani po spoločenskej stránke

06.10.2011 Celý región

Bratislava/Brusel 5. októbra (TASR) – Európska komisia dnes v správe o platoch učiteľov v európskych štátoch pripomenula význam Svetového dňa učiteľov. Členka Výboru Európskeho parlamentu pre kultúru a vzdelávanie Katarína Neveďalová tvrdí, že nielen po finančnej, ale ani po spoločenskej stránke postavenie učiteľov nie je dostatočne ohodnotené.

Slovenská poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) v rozhovore pre TASR povedala, že parlamentný výbor pre kultúru a vzdelávanie súhlasí so stanoviskom komisie, podľa ktorého by význam učiteľov mal byť náležite ohodnotený a že učitelia nedostávajú v plnej miere uznanie, ktoré by si za výkon svojho povolania zaslúžili.

\"Tým, že pripravujú budúce generácie, vzdelávajú ich, sú často na rovnakej úrovni ako rodičia, ktorí vychovávajú študentov a deti. Určite ich štatút nielen z pozície financií, ale takisto aj uznania spoločnosti, nie je dostatočne ohodnotený a určite by si zaslúžili viacej,\" povedala Neveďalová, ktorá je v EP členkou Progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D).

Europoslankyňa uviedla, že Európsky parlament súhlasí s pozíciami a programami Európskej komisie a Európskej únie, ktoré sú zamerané na podporu učiteľov, najmä v zmysle mobility a stáleho vzdelávania sa.

\"Dnes už aj učitelia môžu využívať programy mobility a cestovať aj do zahraničia na iné školy. Nie iba univerzitní profesori, ale takisto i učitelia zo stredných a odborných škôl,\" poukázala Neveďalová na možnosti, ktoré boli v rámci EÚ vytvorené pre pedagogický personál.

Poslankyňa uviedla, že zásluhou programov mobility učitelia môžu získať ďalšiu kvalifikáciu, zlepšovať sa v jazykoch a vôbec dostať sa k znalostiam, ktoré obohatia ich profesionálny život.
 

Vyberte región